Vrij met zonder geld - wens ik deze lijst?

Woensdag 23 december 2015

Lieve Tom,

We spraken elkaar net aan de telefoon. Je vroeg me om een huidige versie van m'n wensenlijstje omdat je het idee hebt dat de lijst op m'n site niet meer zo klopt. Dat klopt. Ik weet alleen niet of de huidige versie wel klopt.

Maandag had ik een onwijs mooie avond met Ted. In de mail die hij me die ochtend stuurde schreef hij over leven zonder geld en geven wat we te geven hebben: 'Ik zie dat het niet kan zonder compromissen.' Ik hou niet zo van het woord "compromis", misschien omdat "compromis" bij mij ergens "m'n ziel verkopen" betekent. Een interessant zijspoor waar ik nu even niet op ga. Ik zie nu in ieder geval dat leven zonder geld niet kan zonder leven met geld. Ergens komt het langs, direct dan wel indirect. 

Het opwindende idee waarmee ik Ted een filmpje stuurde - "mijn" geld weggeven en anderen vragen om hulp bij wat ik wens of nodig heb - windt me ook niet meer zo op.

Dus het wordt weer wat rustiger in kamp Mundo. Gisteren vertelde Herman dat hij een bedrag naar me had overgemaakt, voor een deel van een mooie rugzak. Zo lief... Vandaag heb ik die mooie rugzak gekocht. En goede waterdichte schoenen. En een flightbag. 

Dit voelt voor mij nu het beste: per ding bekijken wat ik wil doen. Contact maken en hulp vragen als het goed voelt, zelf kopen als het goed voelt, loslaten als het goed voelt.

Ik kom genoeg bij mezelf tegen (mag ik er zijn, mag ik mezelf dit en dat geven, wat heb ik nodig, heb ik dat echt nodig, wil ik het misschien gewoon wel, of niet, mag dat wel, etc.) en ik leer nu al zoveel van de reis die nog niet begonnen is... Maar voor nu en in reactie op jouw vraag: een wensenlijst. Onzeker en met aantal kanttekeningen. Hier komt 'ie.

Een compact cameraatje met een mini-statiefje waarmee ik interviews kan opnemen en evt. mijn eigen ervaringen. Mooie beelden, goed geluid, liefst een beetje weerbestendig en als het even kan ook mooie foto's (dat laatste alleen als het geen afbreuk doet aan de andere dingen). Ik vind dit een mooi ding, maar ik heb geen idee wat goed is.

Mijn website. Gisteren stuurde ik Squarespace een persoonlijke brief. Dit kreeg ik terug: "I have sent your message to the appropriate team, and they will be in touch when and if interested. As a note, we receive hundreds of inquiries each week and are unable to reply to all of them." Ik betaal momenteel $20 per maand. Om de dienst voor een jaar af te kopen zou ik $192 betalen (20% korting).

Google Drive opslag. Ik betaal nu $1,99 per maand voor 100Gb. Mocht ik echt aan de slag gaan met videomateriaal zal ik dat waarschijnlijk willen upgraden naar 1Tb en wordt het $9,99 per maand.

Domeinnamen en email hosting. Ik zit bij bevriend bedrijf MARS media. Email forwarden en koppelen aan Gmail kost me €60 ex BTW per jaar. Mijn twee jaarlijks te verlengen domeinen kosten €41,50 ex BTW per jaar; mijn twee andere domeinen kosten €116 ex BTW per twee jaar (eerstvolgende keer is oktober 2017). Ik heb de voicemail van mijn contact bij MARS media ingesproken voor een kop thee.

Een tablet. Ik heb er één van René gekregen maar hij komt terug en ik wil 'em graag teruggeven. Mijn oude tablet die ik had weggegeven is inmiddels zonder pen. En natuurlijk kost een nieuwe pen ongeveer evenveel als een complete tablet. Deze simpele lijkt me fijn. Misschien dat ik toch nog een pen kan opsnorren ergens.

Zorgverzekering? Poeh. Ik heb me net uitgeschreven bij de gemeente Soest. Een beetje uitzoekwerk leert me dat 'emigreren' met een Registratie Niet-Ingezetene de beste optie is. Ik raak wel mijn zorgtoeslag kwijt. Ik weet nog even niet wat ik wil doen. Zonder zorgverzekering door het leven gaan voelt spannend en misschien wel een beetje te spannend. Ik betaal momenteel €72 per maand bij DSW voor het meest uitgeklede pakket met het hoogste eigen risico. Sluit perfect aan op mijn behoeften. Of ik daar een reisverzekering aan wil koppelen? Ik weet het allemaal even niet. De beslissing gaat wel ergens de komende dagen vallen want het jaar loopt ten einde. Oh ja, ik heb ook nog een WA-verzekering. Die gaat volgens mij gewoon de deur uit hahahaha!

Een ticket naar Schotland. Ik merk dat het heel goed is voor me om even uit te bollen. Ik gun het mezelf om de weg naar de plek waar ik dat ga doen niet tot een enorme onderneming te maken. Tickets naar Edinburgh en Glasgow zijn goedkoop in de periode dat ik wil gaan, rond 11 of 12 januari. Misschien dat ik zelf binnenkort iets boek. Misschien dat iemand me een lift aanbiedt en ik de auto meebestuur...

Survivalzaken... Dacht ik eerst te willen laten liggen totdat ik weet of ik weer een natuurreis ga organiseren. Deelnemers van zo'n reis kunnen mij voorzien van de spullen die ik nodig heb om zo'n reis te begeleiden. Maar misschien wil ik zelf wel eerder weer door de bergen wandelen... Ik ben redelijk voorzien, maar een goede waterdichte jas (vandaag had ik er één van Fjäll Räven aan) een waterdichte broek (idem) en een goed zaklampje zijn dan geen overbodige luxe.

Tot zover vriend. Dankjewel voor de vraag. Ik ben heel benieuwd wat er mee gaat gebeuren.

Veel liefs en tot morgen, zin in!!!

Mundo