Het zal onze zorg zijn

 
Het zal onze zorg zijn

Het jaarlijkse overstap-circus komt er weer aan. De meesten laten het moment aan zich voorbij gaan. En dat is zonde, niet alleen voor je portemonnee maar ook voor de stem die je kan uitbrengen voor een gezond zorgstelsel. Met vijf minuten van je tijd.

Eind 2014 schreef ik over record-winsten in zorgland, mogelijkheden om het heft in eigen handen te nemen, en de enige reguliere verzekeraar die zich actief inzet voor verandering - DSW, waar ik toen ook naar overgestapt ben. Eind 2015 schreef ik over mijn besluit mezelf te onverzekeren. In februari 2016 gaf ik een update over de gezondheidsverzekering van het Gezondheidscoöperatief Nederland.

En nu is er de actie Nationaal ZorgFonds, een initiatief dat zich uitspreekt voor een beter zorgstelsel. Het is een stap: weg met de geldverslindende vechtmarkt waar commercie de scepter zwaait.

Maar het échte probleem lost er volgens mij niet mee op.

Rob van Drunen vroeg mij begin dit jaar wat ik zou doen als ik de baas zou zijn van de zorg. Ik schreef:

'Ik zou zorg haar ware betekenis teruggeven.

Echte zorg komt niet pas in actie op het moment dat er een probleem is. Echte zorg geeft mensen met een basisverzekering geen vrijbrief om dronken van hun fiets te lazeren en alles vergoed te krijgen. Echte zorg zet mensen met een aanvullende verzekering niet in de kou wanneer ze preventieve, alternatieve hulp willen opzoeken.

Echte zorg begint bij verantwoordelijkheid nemen voor ons leven. Echte zorg begint bij het besef dat we uiteindelijk allemaal en samen de gevolgen dragen van onze individuele keuzes. Echte zorg bloeit binnen een gemeenschap waarin we er voor onszelf en elkaar zijn, niet binnen een anoniem vergoedingssysteem dat belangen tegenover elkaar zet en zichzelf financieel opeet.

Echte zorg kent geen concurrentie.
Echte zorg stimuleert en verbindt.
Echte zorg komt natuurlijk.
Echte zorg is wie we van binnen zijn.

Ik zou werken aan een stelsel dat keuzevrijheid samenbrengt met verantwoordelijkheid. Een stelsel dat ons herinnert aan wat zorg is: liefde voor onszelf, voor elkaar en voor onze omgeving. Een stelsel dat ons zo natuurlijk aanspreekt op wie we van binnen zijn dat we straks geen stelsel meer nodig hebben.'

Op de Facebook-pagina van Rob vind je initiatieven en ideeën voor een beter en rechtvaardiger zorgstelsel. Ondertussen staat het je vrij om te bepalen welke partij komend jaar jouw €1020 of meer gaat ontvangen.

En, het mag gezegd worden: tussen alle onzin in ons zorgsysteem heb ik dit jaar met een PGB ook iets gevonden dat wél richting zorg gaat zoals ik vind dat zorg bedoeld is.

Happy healthy year!

Beeld: Patrick Perkins op Unsplash


Inspiratie in je inbox?
Schrijf je
hier in voor de Astronauten op Aarde nieuwsbrief.