Liever een gezondheidsverzekering dan een ziektekostenverzekering?

 
Liever een gezondheidsverzekering dan een ziektekostenverzekering cinema icons.jpg

Eind 2014 schreef ik over de frustratie die ik had - en velen met mij - over zorgverzekeringsland, over de mogelijkheden die we hebben om het anders te doen en over de stap die ik destijds nam. 

Er kwamen veel reacties op het artikel, vooral omdat het duidelijk maakt dat we bijna altijd extra premie betalen voor aanvullende zorg die we uiteindelijk niet of nauwelijks vergoed krijgen.

Het probleem, onder andere, is een systeem dat verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid niet beloont en zelfs tegenwerkt. Er zijn partijen die zich sterk maken voor een ander stelsel, er is een zorgverzekeraar die zich actief verzet tegen de ontwikkelingen door tegen de stroom in een onvoorwaardelijke restitutiepolis aan te bieden, en nu lijkt het er op dat de Gezondheidsverzekering er gaat komen.

Het Gezondheidscoöperatief Nederland is leden aan het werven, want bij 15.000 leden kan het een vergunning aanvragen voor Nederlands' eerste gezondheidsverzekering. Ik ben in 2014 lid geworden en heb de ontwikkelingen gevolgd: op gezondheidscooperatief.nl/gezondheidsverzekering staat nu een kraakheldere uitleg over de gezondheidsverzekering werkt, en waarom die zoveel beter is dan wat we nu hebben.

Mocht jij dit niet interessant vinden en je portemonnee wel, hieronder hoe het werkt:

1. De eerste stap is een inleg van 1.200 euro (100 euro per maand) op de eigen GezondheidsRekening. Hiermee start jouw keuzevrijheid. De eerste kosten vanwege gezondheidsschade betaal je van deze rekening, ongeacht of het behandelingen zijn die onder de basisverzekering vallen of daarbuiten, jij kiest. Hoef je er geen gebruik van te maken of gebruik je maar een gedeelte, dan hoef je in het volgend jaar alleen dat wat je gebruikt hebt aan te vullen tot 1.200 euro. Niet meer. Als dit potje niet voldoende is wordt de onderlinge solidariteit aangesproken: de verzekering.

2. De verzekeringspremie bedraagt (ongeveer) 35 euro per maand. Hiermee vergroten wij samen als leden van het GezondheidsCoöperatief de keuzevrijheid met maximaal 3.800 euro. Tezamen met de eigen inleg (1.200 euro) kan daardoor jouw keuzevrije ruimte maximaal 5.000 euro bedragen.

3. Elke zorgverzekeraar krijgt van de overheid een bijdrage die wij samen opbrengen via de belastingen. Omdat de GezondheidsVerzekering ook een vergunning zal hebben om een zorgverzekering te voeren, krijgt zij deze bijdrage ook. Indien je GezondheidsRekening, niet toereikend is en je kosten maakt van behandelingen uit het wettelijk basispakket, worden deze kosten gedekt door deze bijdrage.

Het verplichte wettelijk eigen risico (385 euro) is onderdeel van deze opzet en vormt daarom geen drempel meer bij het gezond worden.

Ik heb een aantal keren persoonlijk contact gehad met één van de oprichters van het GCN. Ik heb een erg goed gevoel bij wat ze doen en hoe ze dit doen. Alleen al het behalen van de 15.000 leden vind ik een prachtige stem richting een betaalbaar en rechtvaardig stelsel dat ons stimuleert om gezonde keuzes te maken, en ons daadwerkelijk helpt wanneer we daar hulp bij nodig hebben.

Voor €50 - eenmalig - ben je lid. Neem niks van mij aan; kijk en bepaal zelfs: gezondheidscooperatief.nl.

Foto: Iris Gerardyn op Flickr

 

Naar aanleiding van deze blogpost vroeg Rob mij wat ik zou doen als ik baas was van de zorg. Dit is wat ik hem schreef.