Boeken aan het einde van de wereld

Op bezoek bij drukkerij Raddraaier, een klein bedrijf in het centrum van Amsterdam, leren mijn vader en ik vandaag mensen kennen. Ze houden van hun vak, kijken verder dan eco-keurmerken als het gaat om duurzaamheid, kiezen er voor om op ambachtelijke schaal te blijven werken, passen met z'n allen aan één lunchtafel en doen niet aan social media. In een wereld waar efficiëntie en schaalvergroting nog steeds de dienst uitmaken blijven zij trouw aan wat voor hun telt.

Ik loop enthousiast naar buiten. Ik voel nog meer waar mijn boek me om te doen is. Ik weet nog sterker dat mijn boek maar op één manier gemaakt gaat worden. 

Persoonlijk is niet moeilijker. Persoonlijk is geen gedoe. Persoonlijk is makkelijker, simpeler, leuker, levendiger. Waar zeggen we ja tegen? Aan ons de keuze.

Ik moet denken aan een ontmoeting op 19 december 2015. Nog dezelfde dag schreef ik er over. Het stukje bleef op de plank liggen. Nu niet meer. Als je (n)ooit boeken bestelt, lees je dan even mee?


'Au Bout du Monde, met Harm'
- 'Hai, met Mundo, ik wil graag een paar boeken bestellen.'
'Wat leuk, dankjewel!'

Dat zegt Bol.com niet als ik mijn bestelling op de computer intik. Bol.com belt me ook niet als mijn bestelling klaarligt. En Bol.com biedt me geen kop thee of koffie aan als m'n pakketje door de bus valt.

Vorige week, op het punt om bij Youbedo.com mijn boeken te bestellen, zie ik op hun site een uitspraak van Jan Terlouw: 'Als je dan toch op internet boeken koopt, doe het dan goed. Bij YouBeDo.com lever je met iedere aankoop een bijdrage aan een goed doel naar keuze.'

'Als je dan toch op internet boeken koopt...' En ineens weet ik: ik ga het niet online doen. Tussen een lijst van Amsterdamse boekhandels valt mijn oog op Au Bout du Monde. Twee minuten later heb ik drie boeken besteld en een supergoed gevoel. Hoe leuk dat iemand je zo enthousiast bedankt voor je bestelling? En alleen een telefoonnummer nodig heeft zodat hij me kan bereiken wanneer de boeken er zijn? Geen account aanmaken, geen iDeal betaling, het zit gewoon goed...

Vandaag in de winkel en met een kop thee vraag ik eigenaar Harm hoe het gaat. 'Het gaat OK, maar we hebben het wel zwaar.' Even daarvoor zegt hij met pretoogjes: 'Een boekhandel is zo leuk!'

Ik vind Youbedo.com een fantastisch initiatief: 10% van je aankoop gaat naar een goed doel dat jij zelf kiest. En je betaalt evenveel als bij Bol.com. En de overvloed die uitgaat van de zin op hun homepagina, 'Als je dan toch op internet boeken koopt...', spreekt, euhm, boekdelen.

Na jaren alles online bestellen helpt uitgerekend een online boekenwinkel mij om de lokale boekhandel te hervinden. Het persoonlijke contact geeft mijn boeken betekenis voordat ik ze opensla. 'En het is helemaal niet lastiger. Je kan me bellen, een mail sturen, je bestelling op Facebook plaatsen, en ik kan ze voor dezelfde leveringsprijs als Bol.com naar je toesturen. Je hoeft alleen even een knopje in je hoofd om te zetten.'

Mijn knopje is om. En ooooh ik mag nu ook nog eens met zo'n leuke drukker gaan samenwerken...