'Ja maar Mundo, 60.000 euro? Holy cráp wat veel!’

 
Ja maar Mundo, 60.000 euro?

 Dit is een hoofdstuk in wording uit het boek Geld Gaat Nooit Over Geld. Klik hier voor meer info en om het boek te lezen of bestellen.


Zaterdag 25 november 2017

Vanmiddag deelde ik op mijn crowdfunding-pagina over de vraag die ik die ik deze dagen soms krijg, vooral van mijn hoofd. En over de beklemming die om de vraag heen hangt, vooral ín mijn hoofd. En over hoe ik dankzij een paar vrienden in de vraag weer ruimte en zin vond.

Daarover meer hier op voordekunst; hier een antwoord op de vraag. Want als een enkeling de vraag stelt, zijn er misschien meer die de vraag alleen denken.

Ik kan hier maar op één manier voor gaan staan en dat is écht. 6.000 boeken voelt als staan; minder voelt als zitten. Nou is er niks mis met zitten, maar ik merk dat ik hier graag voor wil staan. Ik kan die 6.000 verder niet uitleggen behalve dat mijn onderbuik zegt dat 6.000 klopt. En dat 7.000 niet klopt.

En dit weet ik nu: elke keer dat ik ga staan zijn er mensen die vinden dat ik moet gaan zitten. En wát er ook is gebeurd, ik heb nog nooit zoiets gehad van 'Goh, dat had ik beter niet kunnen doen, naar m'n gevoel luisteren.'

En... wat schetste mijn verbazing toen ik offertes opvroeg en ging rekenen? Bij 6.000 boeken kwam ik precies uit op een tientje per boek.

(zie  gehoorzaam.nu/team  voor meer info)

(zie gehoorzaam.nu/team voor meer info)

Nou schijnt dit 'duur' te heten. Ik weet het niet. Ik weet alleen waar ik voor kies.

Ik kies voor twee vormgevers die hoog in mijn hart zitten, ik kies voor een kleine ambachtelijke drukker in het centrum van Amsterdam, ik kies er voor om 7% van mijn doelbedrag naar het team van crowdfunding-platform Voordekunst te laten gaan, ik kies voor kosjere verpakkingen en verzending, en ik kies er voor om iedereen uit de taart te waarderen met een bedrag dat liefdevol voelt.

Ik had het boek ook in Moldavië kunnen laten drukken op tweedehands WC-papier. Maar dan zou ik mezelf en Gehoorzaam verloochenen.

Ik had ook mijn redacteur, de stichting, notaris, boekhouder, websites, mijzelf, ook in de begroting kunnen stoppen. Maar dat voelde niet kloppend — iets met mijn onderbuik. Als je wilt weten wat ik daarmee heb gedaan, kijk dan even op Gehoorzaam.nu/GiveTheChange.

Nu ik dit alles schrijf voel ik weer hoe goed ze voelen, die zesduizend. Letterlijk. Ook deze weken voel ik me fysiek en mentaal fitter dan in jaren. Dat heeft met meer te maken dan wat ik hierboven schrijf, maar in ieder geval met loslaten. Van onder andere het deksel dat heel lang op mijn verlangens en talenten zat.

En als die 6000 tientjes niet de bedoeling zijn zal ik omarmen dat ze niet de bedoeling zijn. Maar dat kan ik alleen als ik volledig ben gaan staan in de bedoeling die ik nu drie jaar en eigenlijk al mijn hele leven in m'n tenen voel.

In het allerergste geval wordt dit de zoveelste oefening in helemaal goed zijn zoals ik ben en het niet nodig hebben om door anderen gezien en gewaardeerd te worden. Nou en dat ook een succes.

Ondertussen blijf ik staan. Met vallen en opstaan. Want ja ik vind het spannend. Leuk spannend en af en toe fukfukfukwaarbenikmeebezig-spannend.


Tenslotte: dat woord, 'veel'. Ik doe niet aan vergelijken. Behalve soms. Want dit vind ik toch wel heel erg geestig.

60.000 euro is bijvoorbeeld:

 • 0,1% van één Joint Strike Fighter gevechtsvliegtuig

 • 0,5% van het bedrag dat Ajax dit jaar neertelde om voetballer Neres uit Brazilië te halen.

 • 10% van wat er dagelijks in Nederland aan brood wordt weggegooid.

 • 6.000 mensen die één keer royaal niet naar McDonald's gaan.

 • 6.000 mensen die twee pakjes lang stoppen met roken — en geld overhouden.

Voor een boek dat mensen nu al ontroert, ontknoopt en ont-moet, dat straks gratis voor iedereen online is te lezen, op prachtig papier verschijnt en door 6.000 paar handen of meer wordt opengeslagen...

vind ik 60.000 euro wel meevallen.

Dus...

Geef (jezelf) één of meerdere boeken op Voordekunst.nl/gehoorzaam

Geef (jezelf) één of meerdere boeken op Voordekunst.nl/gehoorzaam

I'm lovin' it.

Liefs, Mundo

P.S.: Wat gebeurt er als ik het doelbedrag niet haal? Gaat niet gebeuren, maar gewoon voor de grap, wat dan? Voordekunst hanteert een 80%-regeling (meer info daarover hier). Als ik daar onder blijf, krijgt iedereen het geld terug dat hij of zij heeft gedoneerd. Geen feestje, wel spannend.

P.S. 2: reken je mee?

 1. De kosten van één Joint Strike Fighter gevechtsvliegtuig worden door Wikipedia geschat op ruim 60 miljoen euro.

 2. Ajax betaalde 12 miljoen euro om voetballer Neres uit Brazilië te halen.

 3. In Nederland verdwijnen dagelijks 400.000 broden per dag de vuilnisbak in. Met een natte-vinger-schatting van één-vijftig per brood is dat €600.000 per dag.

 4. Een Big Mac menu bij McDonald's kost ongeveer zes-vijftig. Dus, toegegeven, voor een tientje kan je daar nog twee hamburgers bovenop leggen.

 5. In 2014 kostte een pakje sigaretten gemiddeld ongeveer zes euro.


Inspiratie in je inbox?
Schrijf je
hier in voor de Astronauten op Aarde nieuwsbrief.