'Je hart volgen is niet duur'

 
Je hart volgen is niet duur cinema icons.jpg

Ruim twee jaar geleden ontmoette ik in Schotland een jong gezin dat zichzelf de Green Truck Growers was gaan noemen. Duncan, de vader, vertelde mij: 'Mensen laten zich vaak wegjagen door de gedachte dat je hart volgen duur is. Maar met de juiste houding is er altijd een weg.'

Ik heb ze gefilmd, de Green Truck Growers.

Ik maak steeds vaker hele leuke gesprekken mee over verdienen. Vaak beginnen ze bij uurtje-factuurtje, boontje-loontje en vooral bij moeten. Dan komen er vraagtekens en 'wat nou als?', beginnen de creatieve ideeën te stromen en komen we vanzelf uit op zin en geving.

Ik vind het zó gaaf om de shift te zien, bij anderen en bij mij, wanneer rotsvaste overtuigingen over business modellen en verdienen mogen flippen, om wezenlijke dromen opeens te zien rijmen met het onderwerp geld in plaats van dat ze er mee vloeken — en dit alles op manieren die we niet hadden kunnen bedenken.

Dit soort ontmoetingen geven leven, en een paar weken terug kreeg ik de impuls om ze niet alleen één-op-één en/of spontaan te laten ontstaan, maar om samen met een groep te spelen met de vraag: 'Hoe kan ik doen wat mij ten diepste vervult en dáármee in mijn levensonderhoud voorzien?'

Na een korte rondgang blijkt: hier is honger naar. Dus kom je dinsdagavond 23 oktober (en daarna) speling, inspiratie, herkenning en kracht opdoen?

Ter verdere inspiratie: een gedicht dat bij Louis Böhtlingk opkwam en dat hij gisteren met me deelde:

When you want to create something, just do it.
Don't wait for the world to help you, just do it.
And when you do it, all the help you need comes.
When you wait, you wait + wait + wait.
And when nothing happens, you could be wandering what you're doing wrong.
But when you do it, everything clarifies itself.