'Leven in overvloed is makkelijker dan leven in schaarste' (Philip Forrer)

 

'Als we geen tractor hebben, kunnen we de wereld niet voeden.' Deze uitspraak staat symbool voor een landbouw die aarde doodt om het vervolgens kunstmatig tot leven te pompen.

De Franse Philip Forrer zegt: 'Doodt het leven niet. Dat is eenvoudiger.'


Leer van de natuur hoe de natuur werkt, en leef mét de natuur in plaats van er tegen. Twee open deuren die gesloten blijven zolang een betweterige houding zegt dat wij mensen het beter weten.

Dankzij Gardening Without Work, een boek uit 1955 van Ruth Stout, en dankzij de natuur die hém laat zien hoe ze werkt, heeft Philip zijn Franse 'Jardin du Graal' in een paradijs veranderd. Dit stukje grond produceert verhoudingsgewijs meer dan grootschalige landbouw en geeft het hele jaar door eten.

'De mens heeft het spitten uitgevonden. Dat is een oorlogsverklaring aan de aarde. En ze hebben ook de oorlog tussen mensen uitgevonden.'

Wat Philip niet meer doet:

  • Spitten

  • Mesten

  • Bestrijdingsmiddelen gebruiken, óók geen biologische

  • Composteren

  • Wateren

  • Alles oogsten

Wat hij wél doet? Toekijken terwijl de natuur het meeste werk doet, hier en daar een helpende hand reiken, en lekker experimenteren. Met natuurlijke elektrische geleiding bijvoorbeeld. Want we hoeven ons uitvindkundig vernuft niet buiten te sluiten om door de open deur van de natuur te lopen.


Mensen zoals Philip helpen mij herinneren dat als we iets verder durven kijken, wij heus beter weten. We zijn immers onderdeel van de natuur.


Meer:Inspiratie in je inbox?
Schrijf je
hier in voor de Astronauten op Aarde nieuwsbrief.