En wat dán señor?

 

Op deze pagina vind je een hoofdstuk in wording van de les die we (n)ooit op school krijgen. Geen waarheid, maar mijn bevrijdende ontdekkingstocht naar het besef dat geld nooit over geld gaat.

Het hele verhaal is straks — samen met video's waarvan je hier al een deel vindt — gratis online te lezen. Om (jezelf) één of meerdere boeken te geven: kijk op gehoorzaam.nu/ja.


(...)
Maar dan nodigt een recruitment-bureau mij uit op gesprek. Voor een functie bij een bedrijf met een naam.

Ziggo is op zoek naar een ‘plooibaar’ iemand. Kennisland-collega Chris zit naast mij terwijl ik het bureau aan de lijn heb dat mij plooibaar vindt. Ze grinnikt: 'Mundo... plooibaar?' Ik ga op gesprek.

Ik zit tegenover de vrouw die ik aan de lijn had. Ze werkt hier net en weet niet wat ze hier doet. Ik ook niet. We doen allebei van wel. Gelukkig komt er een vrouw bij zitten die iets beter doet alsof ze weet wat ze hier doet. Geanimeerd praten we over Ziggo en video-on-demand en media en online content. Dan wilt ze weten of ik die en die programma's ken. 
—‘Nee, die ken ik niet; ik kijk geen TV meer.’ 
Alledrie barsten we in lachen uit. Ik vind dit een leuk gesprek. En volgens mij doe ik het heel goed.
‘Stuur je CV even door, dan neemt iemand van Ziggo contact met je op.’
—‘Ik heb geen CV. Ik heb een website met twee filmpjes.’
‘Maak je dan even een CV? Anders kan ik niks doorsturen.’
—‘Nee. Ik heb twee filmpjes gemaakt die veel beter laten zien wie ik ben en wat mensen aan me hebben.’
‘Euhm, OK. Maar je kan toch wel even een CV maken?’
—‘Ja dat kan ik maar ik ga het niet doen. Ik geef je graag de link naar mijn website.’
‘Okee, dan doen we het zo. Mail je mij die even? En ook de links naar je filmpjes?’

Ik mail.
Het blijft stil.
Ik ga er niet achteraan.

Bij Kennisland geven ze goede feedback: 'Heel leuk en creatief, Mundo, maar wel een beetje druk en onduidelijk. Wat wil je eigenlijk vertellen?' Vrienden zeggen: ‘Dit zijn helemaal geen sollicitatiefilmpjes; dit is kunst.’

En mijn kunst doet iets met me. Die Mission Statement was bedoeld als toetje, een dingetje om de boel af te maken. Maar het wordt de hoofdzaak. Dit filmpje maken dwingt mij om na te denken over wat ik wil, om op te schrijven wat ik wil, om creatief te uiten wat ik wil... En nu is mijn wil af. Ik ben klaar om de wereld te veroveren. Klaar om...

Verhip.

Ik wil helemaal niet bij een groot innovatief commercieel bedrijf het klappen van de zweep leren.

moon earth view.PNG