Game Over?


Op deze pagina vind je een hoofdstuk in wording van de les die we (n)ooit op school krijgen. Geen waarheid, maar mijn bevrijdende ontdekkingstocht naar het besef dat geld nooit over geld gaat.

Het hele verhaal is straks — samen met video's waarvan je hier al een deel vindt — gratis online te lezen. Om (jezelf) één of meerdere boeken te geven: kijk op gehoorzaam.nu/ja.


Game Over?


'Wanneer hou je op met directeur zijn en wanneer ga je beginnen met grootvader zijn?'
 — Oren Lyons

Nooit Genoeg is een stoelendans. Er piest altijd iemand naast de pot. En meedansen betekent vroeg of laat zelf naast de pot piesen. Of als enige overblijven en geen pot meer hebben om in te piesen. En tenslotte geen pies meer hebben om te piesen. 'Ons' systeem houdt zichzelf alleen overeind door alles om zich heen op te eten, totdat de koek op is en er nog maar één plek is om in te happen.

Wij leven op een aarde die makkelijk zeven miljard mensen kan herbergen en dat toch niet kan. Onze drang naar groei is te groot voor één planeet. Maar... we werken hard aan verbetering. Met man en macht duwen we economieën op de rit, scheppen we banen, gaan we armoede te lijf en bestrijden we geweld. Vol goede moed vallen we problemen aan — met de dingen die onze problemen veroorzaken. Het effect laat nooit lang op zich wachten: wéér een economie die in elkaar zakt, wéér mensen zonder werk, wéér een groter gat tussen arm en rijk, wéér geweld.

De wereld is het dorp. Wij leven allemaal samen in dit ene dorp. En in het spelletje dat Nooit Genoeg heet is iedereen de pineut, óók de man met de witte lakschoentjes. Want waar we ook heen gaan, we zijn samen op weg. De aarde bestaat niet uit losse brokken die onafhankelijk van elkaar door de ruimte zweven.

Nog niet.

De muur staat voor onze neus en toch versnellen we. En toch zegt de directeur tegen de Amerikaanse Indiaan Oren Lyons: 'Ik begrijp wat je zegt, maar wij kunnen niet vertragen. We moeten winst maken, anders worden we ontslagen. Als directeur móet ik winst maken.'
'Voor wie?', vraagt Oren.
 — 'Voor de aandeelhouders.'
'Ben je getrouwd?'
 — 'Ja.'
'Heb je kinderen?'
 — 'Ja.'
'Heb je kleinkinderen?'
 — 'Ja, twee jongens.'
'Wanneer hou je op met directeur zijn en wanneer ga je beginnen met grootvader zijn?'

Nooit Genoeg zit dieper dan we denken.

Dieper in mij dan ik doorheb.

 

Schilderij op overzicht: Oren Lyons door Robert Shetterly

Wordt vervolgd.

< Naar het overzicht van alle tot nu toe geplaatste hoofdstukken.