CD van jou van jou CD van mij...


Op deze pagina vind je een hoofdstuk in wording van de les die we (n)ooit op school krijgen. Geen waarheid, maar mijn bevrijdende ontdekkingstocht naar het besef dat geld nooit over geld gaat.

Het hele verhaal is straks — samen met video's waarvan je hier al een deel vindt — gratis online te lezen. Om (jezelf) één of meerdere boeken te geven: kijk op gehoorzaam.nu/ja.


Nederland, eind juni 2016

Andermans...

Ik kijk er naar en merk dat ik dit zó'n gek woord vind. Sterker nog, ik vind het een oneerlijk woord. En dat heb ik nog nooit meegemaakt. Of bedacht. Dat een woord op zichzelf, helemaal in z'n uppie, oneerlijk kan zijn.

Nou en dat kan natuurlijk niet want wat kan 'andermans' er nou aan doen? Nee, wat mij beroert is dat wij het nodig vinden om 'andermans' te gebruiken. 'Andermans' schrijft het verhaal dat wij mensen zijn gaan geloven. En waar we nauwelijks vragen bij stellen.

Geld is iets dat we horen te verdienen. En als wíj het verdienen dan hebben wij het verdiend en dan is het van ons. Als wij het niet verdienen, dan hébben we misschien wel geld maar dan is het eigenlijk niet van ons. Als ik een uitkering krijg bijvoorbeeld. Dan ben ik een steuntrekker, leef ik op kosten van de staat. Of als ik zakgeld krijg. Dan leef ik op kosten van mijn ouders. Kortom: dan leef ik van andermans geld.

Maar met mijn eigen verdiende geld leef ik van mijnmans geld. Misschien geef ik jou wel wat van mijnmans. Maar dan is het nog steeds meer van mij dan van jou. Of, zoals Acda en De Munnik zingen:

CD van jou, CD van mijhij,
CD van allebeeei,
maar gekregen van mijn moeder,
van míjn moeder
dus van míj!

Dus van mij, dus van mij, dus van mij!


Eigen, Zelf, Van Mij. Zoals ik eerder schreef: 'Ik sta lekker op m'n eigen benen' doet ons vergeten dat wij volledig met elkaar verbonden zijn.

Niks komt ons toe zonder dat iemand of de aarde het ons geeft. Wij krijgen wat we verdienen, of we het nou verdienen of niet.

Ooh en wat betekent 'verdienen' dan?

Jeetje, alweer zo'n leuke vraag. Ooh en ik heb nu al zin om er mee te spelen! Maar eerst een stapje terug. Ik zit nu zes maanden in dit experiment — ik laat de woorden 'zonder geld' even terzijde — en ik kan één ding met zekerheid zeggen: mijn CD zit dieper dan ik dacht. Veel dieper. En ik wil dat verhaal eerst schrijven.