5. Shift happens

MIES denkt dat veel van wat we nu normaal vinden, dat eigenlijk niet is. Dat het anders en beter moet. Dat we anders vastlopen. En MIES denkt dat je, als je dat allemaal vindt, je maar het beste iets kunt gaan doen. (…) In plaats van ons te baseren op theorie en modellen, gaan we dingen uitproberen. Niet vanuit vaste overtuigingen, veronderstellingen en aannames, maar echt uitproberen of iets werkt. - Mieslab.org

Het is er al
Ik hoop een bijdrage te leveren aan de transitie waar ik in geloof, maar ik ben ook getuige van wat er al gebeurt. In het klein en in het groot zie ik mensen, initiatieven en bewegingen op hun manier werken aan de wereld waar we volgens mij diep van binnen allemaal in geloven. Ze inspireren me, bieden een laagdrempelige manier om mee te doen en brengen kromme zaken op een hele leuke manier aan het licht.

Gratis geld - zelf geregeld
Stiching MIES wacht niet op de politiek: “we gaan zelf geld inzamelen om zo veel mogelijk mensen een jaar lang een basisinkomen te geven. En we laten die mensen zelf vertellen of en hoe dat hun leven verandert. Bij iedere €12.000 die we verzamelen, verloten we een basisinkomen onder de gegadigden.” Met crowdfunding-acties proberen ze in het klein te laten zien wat een basisinkomen in het groot zou kunnen betekenen. Je kan jezelf aanmelden als gegadigde of de huidige kandidaat steunen op onsbasisinkomen.nl.

Sjir is op een missie: een basisinkomen voor iedereen. Op DreamOrDonate kan je hem steunen in zijn werk door hem - jawel - een basisinkomen te geven.

Ander geld
Er zijn nieuwe, alternatieve munteenheden naast bestaande geldsystemen in omloop. Met andere regels ontstaan andere transactievormen en relaties. Zo is de Bristol Pound alleen te gebruiken in en om de Engelse stad Bristol. De briefjes stimuleren mensen lokale producten en diensten van elkaar af te nemen. Het doel is duidelijk en het mogelijke gevolg groot: een regionale, duurzamere economie met meer gemeenschap en minder supermarkten en internationale ketens.

United Economy is een wederkerigheidsnetwerk voor bedrijven, die elkaar in "Uniteds" betalen (oftewel: in natura), zonder rente en los van de dynamiek van het heersende geldsysteem.

 
 

De Amsterdamse Makkie werkt met tijd: voor elk ingezet uur betaal of verdien je een Makkie. Dit zet een sterk vraagteken bij inkomensongelijkheid: want waarom zou mijn tijd waardevoller zijn dan die van jou? Rutger Bregman schreef hierover in Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers. En ik kreeg de vraag op m’n bord toen ik een ruildeal sloot met m’n kapper.

 
 

In 2013 vertelde ik Ricardo over hoe ik mensen coach. Hij wist meteen: ik wil een Missie-Visie-Creatie sessie. Ik stelde voor dat hij me zou betalen in knipbeurten en hij ging akkoord. Een paar weken later kookte ik thuis voor hem en deden we de sessie. In die tijd vroeg ik nog een bedrag voor mijn werk: €150 ex BTW. Omgerekend naar zijn kappersprijs waren dat 12 knipbeurten. Ik ga drie à vier keer per jaar bij hem langs. Voor die ene avond samen zou hij dus drie tot vier jaar bij mij in het krijt staan. Dat voelde vrij snel niet goed. Na vier keer was het voor mij rond.

Online uitwisselen
Peerby helpt ons weer terug te gaan naar een gemeenschap waarin we spullen van elkaar lenen. Ik las een keer dat een boor gemiddeld 10 minuten borend door het leven gaat voordat ‘ie wordt afgedankt. Bijna elk huishouden heeft er wel één. Hoe meer we weer aan elkaar durven vragen, hoe minder we zelf hoeven te kopen en hoe beter we elkaar weer leren kennen.

 
 

Op Thuisafgehaald.nl kunnen we eten bestellen bij thuiskoks. Op de Facebookgroep Amsterdam Deelt/Geeft plaatsen mensen spullen die ze van de hand willen doen, gratis op te halen door de eerste die reageert. I Can Change the World with my Two Hands is een buurtmoestuin gestart waar je mee kan werken, mensen ontmoeten en kennis opdoen over zelf op je stadsbalkon groente verbouwen. Ik kan nog wel even doorgaan en ga dat niet doen: er is ontzettend veel in beweging.

 

Dat dit soort initiatieven überhaupt voet aan de grond krijgen, binnen een maatschappij waarin ze niet ‘voordelig’ of ‘rendabel’ zijn, zegt iets over ons verlangen. We willen uit de eenzame illusie van ons autonome bestaan. We zien hoe afhankelijk we van elkaar zijn en hoe we niet zonder elkaar kunnen. Dit soort bewegingen helpen ons om het nut en de lol in afhankelijkheid te zien.

En we zijn aan het oefenen
Alles staat bij een groeiend bewustzijn en oude patronen laten niet zomaar los. Zo blijkt de veelbelovende deeleconomie soms meer over economie te gaan dan over delen.

AirBnB begon jaren geleden met een prachtig idee: je huis verhuren aan reizigers zodat jij een extra centje hebt, je gasten voor minder dan een hotelkamer op een leuke plek terechtkomen en jullie misschien ook nog bevriend raken. Inmiddels is AirBnB een internationaal megabedrijf met duizenden medewerkers, zie ik huizen voor woekerprijzen te huur staan en heb ik zelf ervaren hoe aanvragen steeds vaker zijn gericht op één ding: “Hi, hoeveel kost het?”

Peerby, hoe leuk ik het ook vind, gaat vaak over zo snel mogelijk goedkopere alternatieven te vinden voor het kopen van spullen. En via Amsterdam Deelt/Geeft op Facebook ging mijn grootmoeders kleine muntenverzameling naar een vrouw die er rechtstreeks mee naar de zolder ging. “Ja, ik zit de hele dag op Facebook, lekker spulletjes verzamelen, ik ben helemaal gek van spulletjes.” Tja, de eerste die reageert krijgt het item...

SnappCar wil de grootste autodeel-site van Europa worden en in Amersfoort stapte ik een gebouw binnen waar onder andere een bedrijf zit dat trots verkondigt: “Wij helpen goede doelen concurreren.”

Ja maar wat moeten we dan?

I think that if we are going to reform the world, and make it a better place to live in, the way to do it is not with talk about relationships of a political nature, which are inevitably dualistic, full of subjects and objects and their relationship to one another; or with programs full of things for other people to do. I think that kind of approach starts it at the end and presumes the end is the beginning. Programs of a political nature are important end products of social quality that can be effective only if the underlying structure of social values is right. The social values are right only if the individual values are right.
Robert M. Pirsig - Zen and the Art of Motorcycle Maintenance

Ik wil deelinitatieven niet afserveren. Voor alle ervaringen die ik beschreef zijn er ook hele mooie herinneringen en ontmoetingen, zie ik verbindingen ontstaan die er anders misschien niet zouden zijn. De andere kant laat alleen zien hoe onze beweging zonder groeiend bewustzijn - hoe mooi onze intentie ook is - vroeg of laat terechtkomt in dezelfde dynamiek waar ze juist uit wil stappen: groei, concurrentie, haast en consumentisme. 

En ook dit kunnen we zien als een fase. Loskomen kan pas wanneer we zien waar we aan vast plakken; verandering gaat met horten en stoten, vallen en opstaan, zien wat niet werkt en opnieuw beginnen. Maar échte transformatie kan maar vanaf één plek: hier, nu, bij onszelf.